Invitarea rudelor indepartate

Ai scris deja lista cu invitati nu o data, nu de doua ori ci de trei ori stergand colegi de serviciu, adaugand vecini si lasand alte persoane la sectiunea „poate”. Esti linistita in privinta listei finale cu o singura exceptie. Inca dezbateti daca ar trebui sa inviti o ruda indepartata. Un unchi sau o matusa, verisor sau verisoara pe care nu ai mai vazut-o de mai bine de 10 ani. Pe de o parte esti tentat sa inviti aceasta persoana deoarece ca si botezurile sau inmormantarile, nuntile sunt strans legate de familie. Pe de alta partede ce sa cheltui bani pe un meniu pentru o persoana care din punctul tau de vedere nu se comporta ca facand parte din familie si ultimele fapte ale acesteia inca iti fac sangele sa fiarba.

Intrebari pe care ti le pui

Pentru a te decide pune-ti urmatoarele intrebari:

Esti suparata din cauza unui lucru care nu va putea fi niciodata iertat? (exemple: mama ta te-a abandonat cand erai mica? Tatal tau te-a molestat? Unchiul tau a furat banii familiei si v-a adus la faliment?)

Ruptura s-a datorat unei neintelegeri minore care s-a amplificat? (exemple: Fratele tau a facut remarci urate la adresa logodnicului?)

Esti ingrijorata ca ei vor face o scena la nunta? (exemplu: Unchiul tau alcoolic are antecedente de violenta atunci cand bea?)

Aplaneaza divergentele mai intai

Daca alegi sa ierti, nu inmana din senin invitatia. Mai intai rezolva divergentele si apoi inmaneaza invitatia. Invitatia nu va rezolva problema. O discutie deschisa o va aplana.

Povestea Mariei

Maria, o bucuresteanca de 28 de ani a invatat lectia prin metoda cea mai grea. „Am vrut sa invit la nunta un unchi si o matusa cu care nu mai vorbisem de multi ani de dragul bunicii. Nu imi mai amintesc detaliile rupturii dar stiam ca ea ar fi dorit sa fie si ei prezenti. In plus, unchiul are 89 de ani iar matusa 82 si nu vor mai fi mult timp printre noi si nu vreau sa aibă regrete.” Dar ea a avut. Ambii au refuzat invitatia si au trimis plicurile inapoi cu mesaje urate pe ele. Matusa scria „Esti o persoana egoista. Mereu ai fost si mereu vei fi. Sper ca aceasta casatorie sa fie un dezastru” iar unchiul „Nu vom fi prezenti” subliniind de doua ori cuvantul „NU”.” „Imi pare rau ca i-am invitat.Nu trebuiau sa fie atat de duri.”

Povestea lui Catalin si al Corinei

Invitarea tatalui biologic la nunta lor i-a lasat cu un gust amar. Cu cateva luni inainte de nunta tatal lui Catalin, pe care nu-l mai vazuse de la 10 ani, a inceput sa sune, sa trmita e-mailuri si chiar s-a oferit sa plateasca biletele de avion pentru luna de miere. „Eram fericita ca acesta facea eforturi, asa ca l-am impins pe Catalin s-l invite la nunta” spune Corina. Dupa nunta tatal si-a aratat adevarata fata. Desi sunt casatoriti de 4 ani nu l-au vazut decat o singura data. Cu cat il cunosteau mai mult cu atat au realizat ca nu e capabil sa intretina o relatie normala. Totusi acestia nu regreta deoarece i-au dat o sansa sa faca pare din familie.

Gandeste in perspectiva

In cele din urma, decizia de a invita rudele indepartate la nunta e o decizie personala. Iata de ce este crucial sa cantaresti argumentele pro si contra. Iertarea nu tine de cealalta persoana ci tine de tine. Daca vrei sa vindeci rani vechi invita aceste rude. Dar tine mine: ziua nuntii este ziua ta speciala. Daca nu esti gata sa ierti sau esti ingrijorata de comportamentul acestor rude, nu le invita.