Noutati de nunta: Cum sa calci rochia de mireasa

Ziua nuntii s-a dus, iar rochia de mireasa, cel mai scump articol de imbracaminte pe care l-ati cumparat vreodata, atarna in dulap. Ce puteti face cu ea acum?

Dupa ore nesfarsite petrecute in cautarea rochiei perfecte, nu-i asa ca nu o veti abandona ca un obiect uitat pe podea in timpul lunii de miere? Luati-va un moment ca sa va aduceti aminte de ce ati ales aceasta rochie in particular: linia indrazneata a decolteului, manecile sau forma de corsaj in stil pruna - toate acestea au fost motive pentru a o pastra pentru posteritate.

Ce inseamna pastrarea unei rochii?

Spalatul si impachetarea prin tehnici speciale au grija ca rochia dvs. sa isi mentina frumusetea. O pastrare profesionala va avea grija de material, ornamentatii, iar pentru pete va folosi o metoda de curatare speciala. Dupa curatarea rochiei, rochia dvs. va fi impachetata si plasata intr-o cutie.

Profesionistii care se ocupa de pastrarea ei intacta recomanda ca rochia sa fie curatata imediat dupa nunta, pentru ca altfel unele pete pot deveni permanente.
Tineti cont de faptul ca, daca asteptati prea mult, anumite materiale , asa cum ar fi matasea, sunt mai greu de curatat , la fel ca si vinul rosu sau noroiul.

Cum gasiti un curatator

Cu cateva saptamani inainte de nunta, va trebui sa va interesati unde puteti sa va duceti rochia la curatat. Intrebati-i pe membrii familiei, pe prieteni, in cadrul magazinelor de mireasa sau pe consultantii de nunti despre referinte in ceea ce priveste profesionistii de curatare sau verificati pe site-ul theour.com pentru a gasi un profesionist din zona in care locuiti.
Desi multe curatatorii isi fac reclama ca pot curata rochii de mireasa, unii nu sunt chiar atat de specialisti.

Tehnici de curatare

Unii specialisti folosesc o metoda de curatare ce consta intr-o spalare blanda a rochiei cu produse care scot petele ce se vad, dar si cele nevazute, asa cum ar fi cele de sampanie sau zahar. Daca sunt lasate netratate, petele nevazute se pot oxida si se transforma in pete galbene cu trecerea timpului. Detergenti cum ar fi perchloroethylena (perc pe scurt ) sau produsele pe baza de petrol sunt folosite pentru a scoate petele. Produsele pe baza de petrol nu sunt asa de agresive precum cele pe baza de perc, si nu sunt asa de puternice in curatare, insa, datorita continutului ridicat de ulei, petrolul hraneste anumite tesaturi si le confera o stralucire aparte.

Impachetarea

Impachetarea corecta a rochiei asigura o buna pastrare pentru o gramada de timp.
Specialistii descurajeaza pastrarea rochiei in plastic, deoarece poate cauza cute rochiei si umiditate ce poate cauza mucegai, de aceea cei mai multi specialisti sunt de acord că hârtia albă de ţesut fără acid sau muselină nealbita sunt materialele ideale de ambalare. Hartia simpla poate contine acid care poate strica rochia. Nu folositi hartie colorata pentru ca, daca cutia se uda din greseala, ar putea pata rochia dvs.

Impachetarea pentru timp indelungat

Pentru a va proteja rochia, multi profesionisti recomanda sa fie plasata intr-o cutie cu un ph neutru, cum ar fi cutiile de hartie care permit rochiei "sa respire" si sa se adapteze temperaturilor schimbatoare. Unele cutii au in dotare o fereastra; un mod concret de a va vedea rochia fara sa deschideti cutia.
Daca cutia are o fereastra, uitati-va dupa acetat decat dupa plastic si feriti cutia din lumina directa care poate ingalbeni tesatura in timp. Unele companii folosesc cutiile cu Coroplast, un plastic renumit pentru durabilitatea sa.


Cu ce sigilam cutia?

In timp ce unele companii aleg sa sigileze cutia pentru a tine departe insectele, altele spun ca sigiliul nu este necesar, daca rochia e impachetata corect.
Daca deschideti cutia, aduceti-va aminte sa folositi cu grija rochia. Nu trebuie neaparat sa va puneti manusile albe. Este de ajuns sa aveti mainele curate, pentru a impiedica uleiul de corp sa se transfere pe rochie si s-o ingalbeneasca.
Multe mirese vor sa puna si pantofii si bijuteriile in cutie, impreuna cu rochia. Unii specialisti in curatare spun ca aceste obiecte pot strica rochia, dar altii spun ca pot fi puse in cutie fara probleme daca sunt curatate si impachetate separat; de exemplu, invitatiile pot fi plasete in plicuri. Discutati cu curatatorii pentru a avea o opinie in ceea ce priveste tipurile de materiale pe care doriti sa le includeti.

Banii conteaza

Materialele, ornamentele si gradul de murdarire determina pretul care trebuie platit la curatatorie. Costurile variaza de la tara la tara, cu preturi mai mari in zonele metropolitane. Asteptati-va sa platiti intre 200-400 $, desi preturile pot ajunge si la 800 $ in functie de rochie si localitate.

Cum sa le stii pe toate

Inainte de a alege curatatoria, faceti un pic munca de detectiv. Mai intai, aflati daca respectiva firma se ocupa de problema rochiei in locatie sau daca o trimit in alta parte pentru a fi curatata si impachetata.
In al doilea rand, intrebati-i daca trebuie sa semnati o chitanta pentru rochie; acest document, cateodata, atesta faptul ca firma nu este responsabila pentru nici o stricaciune facuta rochiei in timpul procesului de curatare. Veti dori sa intalniti pe cineva care sa garanteze pentru fiecare margeluta a rochiei. Apoi, intrebati-i pe membrii companiei daca se ofera o garantie si cum va fi rambursata daca descoperiti ca rochia s-a stricat dupa un numar de zile. Cititi cu atentie: unele companii vor rambursa costul de curatare, nu acela al rochiei.
Considerati un avertisment daca se precizeaza faptul ca amenda e nula daca deeschideti cutia. În cele din urmă, feriţi-vă de companii care dau citate prin telefon - materialele diferite şi petele necesită îngrijire de specialitate. Rochia dvs. va primi cea mai bună îngrijire în cazul în care este inspectata în mod individual înainte ca pretul sa fie stabilit.

Inainte si dupa

Pentru a pastra buna integritate a rochiei dvs., iata cateva lucruri pe care nu are trebui sa le faceti inainte ca aceasta sa fie curatata si conservata. Mai intai, nu impachetati rochia in plastic. Acest lucru poate actiona ca un sigiliu asupra vaporilor, ceea ce poate crea mucegai. Nu agatati rochia pe un umeras obisnuit de lemn sau de sarma - greutatea rochiei va intinde si va distorsiona forma materialului; incercati mai bine unul captusit. Nu incercati sa curatati voi petele - riscati sa stricati tesatura. Odata ce rochia s-a intors de la curatatorie, atentie la depozitare. Cei mai multi profesionisti sunt de acord cu faptul ca lumina si caldura sunt dusmanii rochiei depozitate.
Ca un sfat, depozitati rochia intr-un loc unde sa va simtiti bine din punct de vedere fizic. Asta exclude un pod calduros sau o pivnita umeda. Cel mai bine ar fi sub pat sau intr-un dulap cu temperatura uscata.

Dar sunt falita!

Daca nu mai aveti bani in cont, este posibil sa pastrati rochia acasa, desi nu este exclus ca unele pete sa ramana pe rochie. Pentru depozitare, profesionistii recomanda impachetarea intr-un cearceaf alb sau muslima neapretata, si plasata intr-o cutie sub pat. Astfel, daca decideti sa pastrati rochia pentru drum, va fi acolo, asteptandu-va.