Nunti asiatice: traditii japoneze

Vrei sa incluzi mostenirea japoneza in nunta dar nu stii de unde sa incepi? Iata cateva obiceiuri japoneze pe care le poti adauga.

Logodna

Ceremonia de logodna la japonezi, numita yuino, este un schimb de daruri simbolice intre familiile mirelui si a miresei. Catve cadouri populare sunt: konbu, o alga marina al carui nume poate fi scris pentru a insemna „femeie purtatoare de copil”, o fasie lunga de canepa reprezentand dorinta ca cuplul sa imbatraneasca impreuna, un evantai impaturit care se dechide pentru a arata dorinta de bogatie. Cadoul principal este reprezentat de bani (aproximativ 4.000 euro) impaturiti intr-un plic special numit shugi-bukuro care are sfori argintii imposibil de desfacut. Celelalte daruri sunt date in plicuri frumos ornate.

Ceremonia cu sake

Ceremonia traditionala japoneza este o ceremonie shinto, desi multi japonezi isi celebreaza nunta printr-o ceremonie budista. Oricare ritualuri religioase ar alege, multi japonezi includ o traditie in care se imparte sake la ceremonie cunoscuta ca san-san-kudo. Acest ritual dateaza din vremurile in care impartirea sake-ului cu cineva reprezenta crearea unei legaturi, cam acelasi lucru ca stragerea mainii in epoca victoriana. Folosind trei cesti de sake puse una peste alta, tinerii logodnici iau cate trei inghitituri din fiecare cupa. Apoi si parintii lor iau cate trei inghitituri, cimentand relatia intre familii.

Onorarea parintilor

La nuntile japoneze se gaseste mereu timp pentru a multumi parintilor mirelui si a miresei. La unele nunti mirii ofera buchete de flori, tin toasturi sau dau scrisori de dragoste si multumire. Oricare din gesturi reprezinta un mod frumos de a-ti onora parintii.

Discursuri

Discursurile si binecuvantarile sunt foarte importante pentru nunta japoneza. Familia, prietenii, colegii si chiar profesorii se ridica si le ureaza mirilor tot binele. Traditionalistii vor folosi aceste discursuri pentru a spune povesti cu morala legate de casatorie.

Cadouri pentru invitati

In Japonia mireasa cheltuie intre 30 si 40 de euro pentru marturiile de nunta. In alte tari aceste cadouri sunt doar simbolice.