Nunti europene: nuntile irlandeze

Uita de formatia de 12 persoane, hainele de miri si inelul de aur. Traditiile legate de cimpoi, kilturi si inelele Claddagh fac ochii invitatilor sa zambeasca. Iata cateva din traditiile irlandeze.

Inelul Claddagh

Purtand numele unui sat de pescari,inelul Claddagh, este transmis din mama in fiica si este folosit atat ca inel de logodna cat si de casatorie. Se poarte cu coroana catre incheietura in cazul logodnei si invers in cazul casatoriei. Si in zilele noastre este folosit si cumpararea lui pentru tine insati este considerat un gest total nepotrivit. Trebuie sa fie dat cadou.

Superstitii irlandeze

In secolele 18 si 19 irlandezii credeau ca daca soarele stralucea deasupra miresei, ii v aduce acesteia noroc si cuplului fericire. Daca auzeai cucul in dimineata nuntiisau vedeai o cotofana cuplul avea noroc. Dupa ceremonia religioasa era important ca prima persoana care sa ii ureze miresei fericire sa fie barbat, nu femeie.

Incuiatul usilor

Deoarece barbatii erau cunoscuti pentru faptul ca aveau emotii inaintea nuntii, dupa ce cei doi intrau in biserica se incuiau usile pentru a obliga mirele sa mearga pana la capat si sa nu dea bir cu fugitii.

Toastul irlandez

Alaiul se aduna in jurul mirilor si cu paharele pline de mied ridica paharele iar mirele recita urmatoarea urare: „Prieteni si rude, atat de dragi, este cea mai mare placere sa va avem aici. Cand vor trece ani de la aceasta zi amintirile tot vor ramane. Asa ca bem aceasta cupa de mied irlandez si ne rugam Domnului sa ne fie alaturi in vremurile cele mai grele”. Invitatii raspund ”In aceasta zi speciala va dorim binele din vechi si ce e mai bun din nou. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe amandoi si pe oricine bea acest mied, si sa va indeplineasca toate dorintele”.

Dantela irlandeza

Desi moda in materie de tinuta este ca in restul lumii, exista un mic detaliu care diferentiaza- dantela irlandeza. Incearca s aincorporezi acest minunat material in rochia de nunta sau in voal. Daca este prea scump, atunci poti purta o batista din dantela in poseta sau le poti imparti drept marturii. Schema de culori? Foloseste mostenirea irlandeza, desigur. Incorporeaza verde alb si auriu.

Cimpoaie si kilturi

Multe din familiile irlandeze au cunostinte care canta la cimpoi. Deci nu este ceva neobisnuit ca un astfel de instrument sa le cante mirilor. Nu numai ca suna bine dar i arata bine. Majoritatea celor care canta la instrument poarta kilturi celtice- fuste pliate pe care le-au purtat stramosii lor. Irlandezii nu aveau voie sa le poarte cand erau sub stapanire britanica asa ca acum profita de aproape orice ocazie sa le scoata din dulap.

Lord of the dance

Fa-ti aparitia pe ringul de dans de la nunta purtand ceilidh- un set traditional vestimentar de dans irlandez. Ia totusi cateva lectii de dans inainte de nunta.

Un festin irlandez

Meniul traditional irlandez include painea traditionala irlandeza, viita si varza- nu ceva care sa-ti lase gura apa, dar totusi gatite cum trebuie sunt absolut delicioase. Si nu uita de tortul de nunta traditional care este un tort de fructe cu migdale, cirese si stafide si condimentat cu lichior.

Luna de miere

Luna de miere se refera la perioada de dupa nunta cand tinerii petrec band mied o bautura fauta din miere fermentata. Dupa nunta se daruieste mirilor o cantitate suficienta de mied astfel incat sa le ajunga o luna. Se crede ca bautura delicata dar totusi potenta ajuta la inceperea unei castorii fericite si sec rede ca mareste virilitatea si fertilitatea. Iata de unde provine termenul „luna de miere”.

Combinatiile moderne

Poti încorpora aceste traditii irlandeze in nunta ta cu cateva modificari. In loc sa angajezi o intreaga formatie de cimpoaie ia decat unul singur care sa cante in anumite momente ale nuntii. In locul miedului, bea sampanie dar recita totusi toastul. Foloseste inelele Claddagh si te poti uita chiar la versiunile moderne ale acestora. Si nu uita ca singurul mod de a celebra iubirea este sa-ti faci luna de miere in Irlanda- este superb si foarte romantic