Nunti europene: ritualuri dinaintea nuntii in Europa de est

Sunt foarte multe ritualuri inaintea nuntii in Europa de Est. Traditiile colorate includ daruirea cadourilor, cantece, plansete, si multa bautura.

Logodna armeana

Ceremoniile de logodna sunt o modalitate prin care logodnicii anunta lumii ca urmaeaza sa se casatoreasca. Azi, barbatul isi poate arata intentia printr-un inel cu diamant. In Armenia medievala, un barbat trebuia sa-i trimita viitoari sotii haine noi iar ea ii trimitea in schimb mancare cum ar fi zahar, lapte si miere. Ritualurile erau diferite dar aveau aceeasi semnificatie.

Logodna

In Rusia inaintea revolutiei, taranii tineau o ceremonie de logodna oficiala in care mirele ardea fusul si fuiorul miresei pentru a simboliza ca aceasta nu va ramane o fata batrana. In Ungaria miresele daruiesc mirilor un napron negru brodat ca simbol al logodnei. Intr-o noapte stabilita doar de el, mirele trebuie sa se plimbe purtand aceste podoabe fara sa-l vada nimeni.

Invitatii cu lichior

Mirele si mireasa nu sunt singurii care sunt implicati in proces. Cu cateva zile inainte de nunta, in Serbia, tatal mirelui se armeaza cu o plosca pe care o decoreaza cu flori, in care pune cel mai bun coniac al sau si porneste prin sat pentru a invita personal oamenii. Ofera fiecarui invitat o gura de lichior si impreuna ciocnesc pentru cuplu. Apoi invitatul umple plosca cu lichior de-al sau si ii da ceva simbolistic cum ar fi o batista sau o pereche de sosete inainte de a lasa socrul mare sa se duca la urmatorul invitat.

Bocete inaintea nuntii

Desi in zilele noastre traditiile includ petrecerea burlacitelor sau a burlacilor si sunt in general festivitati amuzante, pozitive, nu tot timpul a fost asa. In multe culturi est-europene, traditiile sunt mai sobre si includ purificarea mirilor sau chiar o ocazie de a ’plange’ copilaria care a trecut.

Lacrimi rusesti

Femeile rusoaice, dupa logodna, sunt scuzate de la indatoririle lor si poarta haine care semnifica bocetul. Prietenii organizeaza petreceri de adio in care canta cantece depre faptul ca inocenta miresei nu mai este. Tine cont de faptul ca majoritatea nu numai ca se dspart de familie ci si de satul in care s-au nascut. Prietenii ei canta despre tratamentul urat si depre nefericirea de care va avea parte in sanul familiei viitorlu sot. Ei o sa-i ceara sa-si arate nefericirea atunci inainte de nunta. In cele mai multe cazuri aceasta tristete este mai mult ceremoniala.