Nuntile americane: o betie de ceremonii africane

Multe cupluri afro-americane incorporeaza ceremonii in nunta lor pentru a onora stramosii africani. Apa sfintita si alcoolul sunt turnate pe pamant in toate punctele cardinale impreuna cu rugaciuni recitate pentru spiritele ancestrale iar numele celor decedati recent sunt strigate. Aceste ceremonii pot fi folosite ca oportunitati de a-i onora pe cei batrani cerandu-le sfaturi si indrumare.

Cel care tine toastul acestei ceremonii ridica paharul cu apa si spune urmatoarele:

„Un proverb african spune ca oamenii care nu isi cunosc trecutul sunt ca un copac fara radacini. Asa ca in spiritul al amintirilor noastre, va oferim aceasta licoare. O varsam ca semn al onorarii trecutului pentru a invata din el. Turnam pentru a onora importanta familiei. Ridicam aceasta cupa catre Dumnezeu ca sa ne aratam adoratia pentru El, sursa primordiala a vietii ! Folosim apa rece pentru a reimprospata drumul stramosilor nostri in spirit azi aici cu noi. Folosim apa rece ca simbol al vietii continue, pentru a purifica si a hrani sufletele noastre. Turnam apoi pentru a celebra unirea familiilor acestor doi oameni.”

Se spune ca prin altii suntem cineva. Prin aceasta casatorie noi ne largim cercul familiei, ne reamintim mostenirea si ii amintim pe cei care ne-au dat viata. Ii chemam pe stramosii nostrii, mamele noastre, bunicile noastre, tatii nostrii, bunicii nostrii si strabunicii, unchii, matusile si verii nostrii- fundatia familiei noastre imortalizata in ganduri.

Ii chemam pe cei batrani, pe care ii rugam sa ne calauzeasca cu intelepciunea lor. Prietenii nostrii pentru ca suntem binecuvantati sa-i avem, parintii nostrii care ne-au ghidat spre maturitate. Ii chemam pe cei care nu mai sunt printre noi si nu au putut fi azi aici. Ii rugam sa fie cu noi in gandurile noastre. Ii chemam pe mire si pe mireasa. Fie ca ei sa aiba parte de prosperitate, dragoste si devotament. Ne rugam ca acest cuplu sa fie binecuvantat cu copii, pentru ca ei dau lumina unei case.

Din acest motiv turnam licoarea in Nord, Sud, Est si Vest. Ne rugam ca toti sa plecam mai binecuvantati decat eram atunci cand am venit. Amin.