Nuntile evreiesti: ghid pentru mire

Iata cateva minhag (obiceiuri) de nunta pentru chatan (adica tu - ginerele)

Inele de nunta

Pentru ca un mariaj sa fie legal, legea evreiasca cere ca mirele sa-i ofere miresei ceva care sa valoreze cel putin un penny. De-alungul a 1400 de ani, mirii evrei au concretizat aceasta cerinta intr-un inel. Nu orice inel - trebuie sa fie un cerc fara pietre sau modele si reprezinta mariajul ca o uniune de nedestramat. Nu te ingrijora pentru ca poti totusi sa gravezi inelul pe interior.

Haray ce?

Avem o mica tema pentru acasa.In timp ce pui inelul pe degetul iubitei va trebui sa reciti din Haray Aht un citat din Talmud. Tu ar trebui sa memorezi propozitia (desi rabinul ti-o poate sopti in cazul in care uiti). Iata ceva cu care iti poti impresiona rabinul: Propozitia contine 32 de cuvinte iar 32 se scrie cu aceleasi litere ca „inima” asa ca in timp ce rostesti propozitia se spune ca iti daruisti inima. Nu uita ca verigheta trebuie pusa pe degetul aratator al mainii drepte (o va putea schimba mai tarziu pe inelar). Acest obicei izvoraste din credinta ca degetul aratator de la mana dreapta este legat de inima.

Si mirele purta…….

Nu numai mireasa poarta alb. Traditiile evreiesti spun ca mirele trebuie sa poarte o roba scurta, alba cunoscuta sub numele de kittle pe parcursul ceremoniei. Culoarea simbolizeaza renasterea cuplului si inceperea unei noi vieti impreuna.

Aufruf

Logodnicii evrei sunt onorati public cu aufruf. Este evreiescul pentr „a striga”. In ziua de sarbatoare dinaintea nuntii, mirele recita binecuvantari inainte si dupa citirea Torahului. Un membru al concregatiei citeste parasha dar poti sa-ti surprinzi socrii si sa-l citesti tu, aratandu-le acestora abilitatile tale excelente de a citi evreieste.

Masa mirelui

Chiar inainte de nunta mirele barbatii din familie si prietenii apropiati se strang in jurul unei tish sau masa. In mod traditional mirele incearca sa spuna o poveste dintr-un fragment din Torah, in timp ce prietenii si familia il intrerup si se iau de el pentru a-l face sa nu termine povestea. Acest obicei este amuzant si il va relaxa pe viitorul mire.

Spargerea paharului

Iata ca vine momentul in care trebuie sa spargi paharul. Ritualul are nenumarate semnificatii: sperie demonii, aminteste de cadrea templului, ne aminteste ca fericirea poate fi distrusa. Spargerea paharului mai semnifica si trainicia casatoriei- odata ce a fost facuta nimeni nu o mai poate desface- si este momentul potrivit sa tipi „Mazel Tov!”

Hora, hora, hora

Ei bine, chatan, obligatiile tale sunt aproape de sfarsit. Vei fi ridicat pe un scaun, deasupra multimii inainte ca noaptea sa se sfarseasca. Este de neevitat. Totusi poti sta linistit- te va urma si mireasa. Daca ai frica de inaltimi ar trebui sa le uiti de pe acum.