Nuntile evreiesti: Ritualuri inainte de nunta

Nuntile evreiesti contin cateva ritualuri inainte de nunta pentru a sustine si a onora mireasa si mirele. Iata cateva ritualuri care te pot ajuta sa celebrezi sa te relaxezi si sa te pregatesti inainte ca huppah sa fie ridicat.

Separarea

Conform traditiei, cuplurile evreiesti se despart pentru o perioada inainte de nunta. Aceasta separare poate dura o saptamana dar acum cuplurile nu stau mai mult de cateva zile. Este o oportunitate pentru cuplu sa fie cateva zile singuri, aproape de familie.

Petreceri cu henna

Aceste petreceri au loc la majoritatea mireselor din Orientul Mijlociu chiar daca vorbim de everei, crestini sau musulmani. Au loc cu cateva zile inainte de nunta si sunt invitate femeile din familie sau prietene apropiate. Modelele facute cu henna (vopsea) protejeaza si slavesc mireasa. Foarte des mamele le dau mireselor sa manance zahar, miere, masline si migdale- toate dulci, nu acre.

Aufruf

Logodnicii evrei sunt onorati public cu aufruf. Este evreiescul pentr „a striga”. In ziua de sarbatoare dinaintea nuntii, mirele recita binecuvantari inainte de a citi primul din Tora. In congregatiile egalitariste, ambii logodnici pot citi aceste binecuvantari. Ai grija totusi- cand termini pregateste-te pentru o ploaie de nuci bomboane si urari pentru o casatorie dulce. Aufruful este des urmat de o masa festiva.

Mikvah

Inainte de nunta, miresele evreiesti, se afunda intr-o mikvah- o baie intr-o apa curgatoare. La aceasta traditie iudaica este insotita doar de femeile din familie. Si unii gineri au parte de o mikvah cand se pregatesc pentru nunta. El poate sa fie insotit de un grup de barbati din familie sau prieteni si ritualul este urmat de o petrecere.

Postul

I multe comunitati evreiesti, atat mirele cat si mireasa postesc de la caderea noptii pana in noaptea nuntii. Potul este rupt prin spargerea unui pahar de vin de sub huppah. Postul simbolizeaza curatirea sufleteasca facandu-i pe miri sa intre sub huppah si sa inceapa noua viata curati.