Receptii de nunta

Mazel Tov! Ai calcat pe pahar. Dar stai! Nunta nu s-a terminat inca. Noi iti vom spune ce urmeaza.

Ai semnat ketubah, ai facut schimb de inele si ai calcat pe pahar dar nunta nu s-a terminat. Mai sunt cateva ritualuri pe care trebuie sa le faci pentru a face din petrecere o simcha (celebrare vesela)

Binecuvantarea Challahului

Masa incepe cu binecuvantarea challahului, o paine coapta elaborata minutios. Parintii cuplului sau un alt oaspete onorat poate sa faca hamotzi sau binecuvantarea.

S'eudah Mitzvah

Caeasta reprezinta felurile de mancare de la receptie- puiul si pestele, ambele simbol al fertilitatii, si tot timpul prezente la nuntile evreiesti. Sutlach este o budinca de orez dulce facuta cu lapte de cocos, migdale si miere- toate simboluri ale unei vieti prospere si dulci. Daca te indrebi daca sau nu sa servesti o mancare cuser la petrecere crede-ne, o mancare cuser poate fi delicioasa. Gargaloadele nu sunt singura optiune. Sunt foarte multe mancaruru coser care sunt delicioase si pot satisface multimea. Imagineaza-ti somon uscat si anghinare penne. Sau pui cu rozmarin si cuscus vegetal. Dar ce zici de romanescul muschi marinat sau chiar sushi cu ton condimentat. Decide-te daca vrei o mancare cu carne sau de post. Gaseste un caterer de cuser dar daca este prea hard-core pentru tine roaga catererul sa-ti faca o mancare dupa regulile cuser dar nu neaparat cu felurile de mancare cuser.

Hora

Nicio nunta evreiasca nu este completa fara o Hora sau dansul scaunului care este cel mai probabil o traditie derivata din caratul regilor pe tron. Cateva maini puternice si curajozase poarta mirele si mireasa pe scaune, ridicandu-i deasupra multimii pe melodia Hava Nagila. Prietenii si familia danseaza intr-un cerc in timp ce cuplul inearca sa nu se uite in jos sau incearca sa nu cada.

Dansatori de Mitzvah

Distrarea mirelui si a miresei in ziua nuntii nu este numai un mitzvah (fapta buna) dar si o obligatie. La nuntile traditionale evreiesti cuplul sta pe scaune si oaspetii danseaza in fata lor imbracati in costume amuzante cu masti si recuzita.

Mezinke Tanz OR Krenzel

Mezinke Tanz este unul dintre dasnsurile de incheiere care onoreaza parintii care au casatorit ultimii copii. Dansul mai este cunoscut si sub numele de Krenzel (evreiescul pentru „coroana”)facand referinta la coroana de flori pusa pe capul mamelor in timpul dansului. Parintii mandrii sunt pusi pe scaune in mijlocul ringului de dans in timp ce prietenii si familia danseaza in jurul lor saruntandu-i cand trec prin fata lor.

Birkat Hamazon

Masa se incheie traditional cu birkat hamazon care este binecuvantarea dupa o masa. Carticele cu rugaciuni numite bencher pot fi inmanate oaspetilor. Dupa rugaciuni sunt spuse cele sapte binecuvantari sunt repetate oferindu-le prietenilor o alta ocazie de a se simti implicati. La final este spusa binecuvantarea asupra vinului in timp ce doua pahare de vin sunt turnate intr-un al treilea simbolizand crearea unei noi vieti prin casatorie.