Ritualuri inaintea nuntii la musulmani

Inaintea nuntii la musulmani au loc foarte multe ritualuri pentru a pregati si purifica viitori miri si familiile lor. Ceremoniile variaza in functie de cultura cuplului si apartenenta la o ramura a islamismului. Iata cateva exemple:

Petrecere cu henna

Petrecerile cu henna au loc in majoritatea caselor musulmane din sudul si estul Asiei. Au loc de obicei cu cateva zile inainte de nunta si la ele participa femeile din familie si prietene apropiate. Artistii creaza modele pe mana si talpa miresei cu vopsea henna. Rezulta o pata rosie care va rezista cateva saptamani. Modelele henna nu numai ca infrumuseteaza mireasa dar o si protejeaza. Femeia poate fi parfumata cu uleiuri esentiale si i se pot darui cadouri constand in bijuterii si matase. In multe tari islamice, se tin ceremonii similare si pentru mire.

Fa o baie

Apa este folosita in toate tarile islamice pentru a curata cuplul si pentru a-l pregati pentru casatorie. Miresele egiptene se scaldau in apa din Nil inainte de nunta. In satele pachistaneze punjab, rudele viziteaza mirele inaintea nuntii pentru a vedea ritualul de imbaiere. In Maroc, mireasa petrece cele cinci zile inaintea nuntii purificandu-se. Ea se duce la un fel de baie turceasca insotita de femeile din familie. Adesea si muzicienii insotesc alaiul si totul se transforma intr-o procesiune vesela si colorata.

Impartirea bauturii cu altii

Pentru turcii musulmani, logodna este reprezentata de inpartirea unei bauturi. Pantru ca logodna sa fie oficiala, imamul local (liderul religios)roaga parintii cuplului sa spuna de trei ori ca isi vor oferi ajutorul pentru casatoria propusa. Imediat ce imamul declara logodna oficiala, toata lumea bea serbet (o bautura facuta din gheata si suc de fucte). Impartirea serbetului cu alte persoane este in stransa legatura cu anuntarea logodnei.

Noaptea tatilor

I multe tari musulmane, barbatii din familie si prietenii logodnicilor se intalnesc la o moschee pentru rugaciunea de la pranz. Ei iau parte la o ceremonie numita fatha in care rugaciunile sunt spuse cu bratele intinse catre cer pentru a multumi lui Allah si pentru a binecuvanta mandrii tati ai mirilor. Un membru al alaiului, sta in centru si conduce ceremonia.

Ceremonia sofranului

In Bangladesh, Gae Halud (ceremonia sofranului) implica mai multe petreceri separate pentru mire si mireasa. Femeile poarta sarisuri galbene cu margini rosii (costumul traditional bengalez) si barbatii poarta tunici lungi din matase. Mireasa sta pe o platforma inconjurata de flori. Mama mirelui leaga o rakhi (o bratara de ciucuri aurii) in jurul taliei miresei ca simbol al logodnei care nu va fi data jos decat dupa nunta. Oaspetii se apropie unul cate unul pentru a-i freca fata miresei dar si a lor cu sofran. Sofranul este o mirodenie care iti lasa pielea luminoasa, aduce noroc si indeparteaza spiritele rele. Apoi, fiecrae invitat ii da sa manance miresei ceva dulce cum ar fi kheer- budinca de orez. O Gae Halud are loc si pentru mire.