Toastul: ghid pentru mire si mireasa

Ai planuit timp de luni de zile, ai visat, te-ai certat si ai asteptat. Atunci de ce vrei sa irosesti acesta oportunitate de a te adresa acelor persoane care au venit sa va celebreze uniunea? (nu sunt acolo pentru nas si totusi el tine un discurs frumos). Este timpul ca mirii sa ridice paharul si sa impartaseasca cateva cuvinte oaspetilor si familiei. Preia scena pentru un moment si petrecerea va fi mai calda si mai festiva pentru ca ai facut acest efort.

De ce sa tin un toast?

Ei bine, de ce nu? Esti,totusi singurul motiv pentru care acei oameni sunt prezenti acolo. Ei au impresia ca apriciati prezenta lor daca tineti un toast. Sansele ca acest tip de petrecere unde sa ai aproape toti prietenii, veri, matusi sa nu mai aibă loc vre-odata sunt foarte mari. Profita de moment. S-ar putea sa-ti para mai rau daca nu vorbesti nimic decat daca spui cateva cuvinte simple care sa arate multumirea si recunostinta.

Aaaa, ce trebuie sa fac?

Nici un mire sau mireasa nu ar trebui sa fie fortati sa tina un toast daca sufera de anxietate sociala severa. Daca simplul gand de a ridica paharul si a spune cateva cuvinte te inspaimanta, atunci renunta. Nimanui nu-i place sa vada o persoana care tine un toast agitata. Singurul care este obligat sa tina discurs este nasul si el poate fi inlocuit de nasa sa spunem daca se simte intr-adevar inconfortabil.

Dar genunchii mei vor tremura

Toata lumea se simte putin emotionata cand trebuie sa vorbeasca unui grup dar poate fi un lucru bun daca folosesti aceea emotie sa iti faci avant si curaj. Suna ciudat dar daca respiri usor te poti calma. Asa ca aminteste-ti: tii predica celor convertiti. Acesti oameni te iubesc si in fond, sunt invitatii tai la nunta nu bau bau. In mod normal, ei vor adora tot ceea ce spui. Ceea ce ne duce la urmatorul puct…..

Cum sparg gheata?

Probabil ca vei vrea sa incepi prin a-ti face invitatii sa rada, pentru a-i face atenti. Poti incepe prin ceva light si amuzant. Unii oameni nu sunt comici buni dar nu trebuie sa fii Conan O’Brien sa fii amuzant. Spune o poveste despre noul sot care te face sa zambesti (nu jenanta). Sau povesteste despre prima data cand parintii l-au intalnit, daca nu a fost ciudat. Lucrurile care ii fac pe toti sa rada sunt povestile personale dar nu cele rau intentionate. O mireasa a spus celor 200 de invitati ca ea nu credea ca se va marita pentru ca nu credea ca o sa intalneasca vre-odata pe cineva asa grozav ca golden retrieverul ei. Cand mirele a luat cuvantul, s-a apropiat de microfon si a spus „ham, ham”. Toti erau pe jos.

Ce ar trebui sa spun?

Orice ai spune spune repede si simplu. 2-3 minute sunt suficiente pentru un toast mai ales daca ambii miri doresc sa vorbeasca. Asigura-te ca le multumesti parintilor, nasilor si socrilor. Apoi, multumeste-le tuturor pentru prezenta. Nu uita sa toasteazi pentru noul tau sot/sotie. Nu spune povesti lungi despre copilaria ta si despre faptul ca ati crescut impreuna. Nu multumi unei liste lungi de persoane. Nu ai castigat un premiu Oscar. Nu spune nici macar un lucru pe care nu l-ai putea repeta soacrei daca ati fi singure. Nu este timpul sa fii nici macar putin grosolana. Nu spune glume personale doar pentru a-i face pe colegii de camera din facultate sa izbucneasca in hohote. Este nepoliticos sa nu ii incluzi pe toti.

Cred ca am nevoie de o bautura

Da, poate ca acel lichior de ciocolata te-a facut sa-ti aduni curajul sa te ridici si sa-ti faci numarul. Dar tine minte ca alcoolul te poate face dificil de inteles, plictisitor sau ,cel mai rau, neadecvat. Sunt multe motive pentru care nu trenuie sa te ametesti la nunta. Toastul este doar unul din ele.

Unde este prompterul?

Desi notitele din liceu te-au ajutat sa tii discursul la orele de sociologie, la o nunta acestei tehnici ii lipseste caldura, nota personala. Toastul trebuie sa fie spontan si sicer. Dar nu poti sa fii spontan si sincer fara practica. Cheia este sa para spontan desi ai exersat. Defapt trebuie sa exersezi pentru a nu parea exersat. Un mod pentru a reusi asta este sa nu notezi nimic exceptand poate cateva nume si cuvinte pentru a nu uita pe nimeni. Fa-ti in minte un scenariu cu o lista de persoane carora vrei sa multumesti, cateva cuvinte si cateva anecdocte pe care sa le incluzi. Apoi, la momentul potrivit lasa petrecerea sa te inspire.

Cand urc pe scena?

Momentul tau poate veni dupa traditionalul discurs al nasului inaintea mesei. Multi organizatori sfatuiesc cuplurile sa tina discursul inaintea taierii tortului.

In cele din urma, nu uita sa ii spui si fotografului cand este marele moment. Vei avea o fotografie cu mireasa care ridica paharul catre mire si tortul pe fundal.

Si asta e pentru mine!

Cand cineva toasteaza pentru tine, nu te ridica, nu ridica paharul si nu bea. Facand acest lucru se considera ca toastezi pentru tine insati. Este ca si cum ti-ai canta „Multi ani traiasca”. Zambeste la cel care toasteaza, saruta-ti sotul dar nu bea!