Butonierele de nunta
La multe nunti insa toti invitatii poarta in piept aceste frumoase buchetele de flori ce semnifica dragostea, motiv pentru care se pun in piept in partea staga, deasupra inimii.
In cazul mirelui, cocarda de flori reprezinta un accesoriu elegant ce-i pune in evidenta costumul si in acelasi timp subliniaza aranjamenele florale de nunta, in special buchetul miresei, pentru ca este facuta din flori ce compun acest aranjament.
Prezente in zeci de culori si nuante, facute din flori naturale sau artificiale, fructe de padure, conuri sau scoci, cocardele se pastreaza ca traditie de nunta pentru ca dau o nota speciala de sarbatoare.
In acelasi timp, butonierele de nunta completeaza in mod armonios tema nuntii si aranjamentele florale de nunta pentru aceleasi flori le vom regasi si in buchetul nasei , a domnisoarelor de onoare , cele din salonul de nunta si aranjamentele prezente pe mesele invitatilor.
Ceremonii si traditii de nunta
Ce traditii si stiluri de ceremonie insa sunt prezente in fiecare nunta, asta doar miriii decid in functie de personalitea lor, stilul nuntii si tema aleasa.
Cu mici exceptii ( biserica, unde conservatorismul impune traditii clare) restul traditiilor de nunta sunt optionale. Cine le pastreaza bine face iar cine nu le pasteaza la fel de bine face, pentru ca traditiile au valoare si frumusete doar daca mirii consimt asta in mod deplin.
Nunta are farmec oricum, si atmosfera sa de poveste este conferita sigur si de cateva elemente de traditie insa cel mai mult conteaza dragostea mirilor si comuniunea absolut speciala pe care o au cu prietenii in ziua lor speciala de toata bucuria reflectata pe fetele lor !
La fel de apreciata insa va fi o nunta absolut nonconformista pentru ca produce uimire si impresioneaza prin elemente inovative care reflecta curaj, inventivitate si bucurie de viata!
Iata cateva din traditiile de nunta practicate in toata lumea:
Cea mai cunoscuta este poate Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru
O traditie romantica pentru o casnicie reusita, ce isi are radacinile in Anglia secolului al ‘XIX-lea : ‘Something old, Something new, Something borrowed, Something blue’..
Ceva vechi aminteste de legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie, ceva care s-o ajute sa nu-si uite familia. De obicei este aleasa o bijuterie de familie pe care o mireasa o va purta in ziua nuntii sale.
Ceva nou ‘atrage’reusita si succesul de viata in viitor. In general rochia de mireasa este noutatea mult asteptata..
Ceva imprumutat reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita.
Ceva albastru semnifica prezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, e adesea un element discret, o batista sau un corsaj fin, in flori.
O alta traditie cunoscuta, de la care nu fac rabat nici cei mai nonconfirmisti este schimbul de verighete in ziua nuntii si purtarea verighetelor tot restul vietii.
Traditia vine din Egiptul antic, si se spune ca prin degetul inelar stang trece „Vena Amoris”, adica Vena Iubirii care duce direct la inima. Cu alte cuvinte inelul potrivit… pe degetul cel mai potrivit!
Verigheta este in mod traditional din aur, simbol al puritatii si al prosperitatii in acelasi timp..
In cazul miresei, verigheta ar trebui sa inlocuiasca inelul de logodna o data cu savarsirea casatoriei sau, dupa alte obiceiuri, mireasa le poate purta dupa nunta pe amandoua.
Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie frumoasa ce isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii. Semintele semnifica forta si mai ales fertilitatea ce le vor fi astfel transmise simbolic.
De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.
Alte traditii frumoase: barbieritul mirelui , jartiera miresei, ,gatitul miresei, hora miresei, furatul miresei, voalul miresei, aruncarea buchetului miresei, trecerea pragului….
Exista si traditii amuzante si inedite, gen englezii spun ca un paianjen prins pe o rochie de mireasa aduce noroc, o alta traditie din folclorul lor considera sambata cea mai ghinionista zi de casatorie, sper deosebire de miercurea cand cred ei e ziua 'fericirii'...Hindusii cred ca ploaia aduce noroc i ziua nuntii iar in Finlanda mireasa trebuie sa mearga prin vecini , alaturi de un om in varsta casatorit si sa primeasca daruri intr-o fata de perna...
Sunt multe traditiile , toate sunt frumoase, au o simbolistica bogata , asa ca avem ce alege si putem sa le imbinam asa cum simtim pentru a crea momente deosebite si mai ales apoi amintiri memorabile…
Bugetul de nunta...
Pentru unii, norocosi desigur, bugetul e doar o ‘sugestie’…Banii nu au valoare pentru ca sunt mult mai multi decat pot cheltui intr-o viata de om. Insa pentru cei mai mai multi, cei care nu au un business infloritor sau o avere de familie impresionanta, bugetul e important in ziua nuntii.
Sunt multe cheltuieli de facut, astazi nuntile impun un standard foarte ridicat care clar cer cheltuieli din ciclul: ‘noblesse oblige’. Ce sa-i faci, c-est la vie!
Dar, nu e deloc tragic. Cu multa planificare, organizare, ‘research’ temeinic si multa creativitate, putem face tot sau aproape ce ne-am propus, incadrandu-ne intr-un buget rezonabil.
Cat de mare sa fie?!...Pai doua salarii zic unii, trei salarii zic altii...sau cei mai indrazneti zic sase..Ma rog..depinde de salariu, si de obiectivele fiecaruia pentru nunta.
In esenta regula ‘ doua salarii’ o aplica cei mai multi din …America si alte taramuri fericite, la noi in Romania, poate 6 luni de salariu( si-i includem pe amandoi) sau poate chiar un an daca au un salariu mediu/modest. Deci…economii sau bani pusi la ‘ciorap’ din timp.
Oricum, nu lasam acest lucru sa ne strice bucuria, chiar nu merita, si ne concentram pe elementele esentiale: biserica, localul de nunta,aranjamentele de nunta, cumparaturile obligatorii (rochia de mireasa, costumul mirelui, accesoriile si serviciile de ‘infrumusetare’, transportul, aranajamentele decorative) si din ce ramane orice alta idée ne mai vine pe parcurs..Ca sigur idei mai vin…
Nu e greu insa e nevoie de gandire, organizare, ideal si un organizator de nunta, si apoi cu cat mai putin stres, cu atat mai bine..
aranjamente nunti Bucuresti, aranjamente nunti Ploiesti, aranjamente nunti Constanta, aranjamente nunti Pitesti, aranjamente nunti Brasov, aranjamente nunti Bran, aranjamente nunti Mamaia, aranjamente nunti la mare, aranjamente nunti Sibiu, aranjamente nunti Targu-Jiu, aranjamente nunti Targoviste, aranjamente nunti Calarasi
Cadouri de nunta
In privinta primelor cadouri amintite mai sus- ele se mai numesc si marturii , datorita faptului ca evoca o amintire frumoasa de la nunta lor - mirii se gandesc de cele mai multe ori la dulciuri.
Acele 5 bombonele, simbolizand cele 5 urari de viata, aranjate frumos intr-un saculet de organza sau tulle, care se potrivesc perfect in aranjamentele de nunta, le vedem la mai toate nuntile la care participam. Mai exista si varianta de dulciuri personalizate cu numele mirilor.
Un gest frumos dar deja tinde sa fie prea des folosit, asa ca mintile creative gandesc mereu idei noi pentru ca oaspetii sa fie suprinsi intr-un mod inedit, care sa le aminteasca peste ani de cei doi.
Aici amintim obiecte decorative, gandite din punct de vedere al stilului sa se armonizeze perfect cu aranjamentele de nunta, gen obiecte din sticla, din ceramica sau de uz casnic- deschizatoate de sticle , brichete sau utile pentru birou- carnetele, blocnotes-uri, toate personalizate cu numele mirilor.
Mai exista si cadouri cu tenta romantica, boema: lumanari, cd-uri cu muzica romantica, evantaie, buchetele de flori proaspete sau uscate, sticlute cu mesaje in ele, scoici, miniaranjamente florale, flori in ghivece,sticlute de vin personalziate sau borcanase de miere sau dulceata facuta chiar de ei, ca un simbol special al dragostie lor.
In ceea ce priveste cadorile pe care nuntasii le fac mirilor, se noi se merge de obicei pe varianta clasica, a 'darului' constand intr-o suma de bani care se pune frumos intr-un plic si se lasa mirilor la plecare. E un dar util, pornind de la ideea ca mirii au investit niste bani si trebuie sa-i ajuti sa isi recupereze datoriile si sa le oferi in plus o suma care va contribui la cumpararea a diverselor ucruri necesare intr-o casa noua.
In alte tari si chiar si la noi a inceput aceasta moda, exista magazine de cadouri personalizate pentru tinerii insuratei, unde mirii se duc si le rezerva iar nuntasii se duc apoi si le platesc.
In ziua cea mare, ei vin cu cadourile la nunta si e un moment de bucurie cu un famec aparte.
Si aceste cadouri sunt foarte practice pentru sunt exact acelea pe care mirii si le-au dorit pentru casa lor, si le indragi toata viata pentru ca sunt amintiri legate de cea mai frumoasa zi din viata lor!
aranjamente nunti Bucuresti, aranjamente nunti Ploiesti, aranjamente nunti Constanta, aranjamente nunti Pitesti, aranjamente nunti Brasov, aranjamente nunti Bran, aranjamente nunti Mamaia, aranjamente nunti la mare, aranjamente nunti Sibiu, aranjamente nunti Targu-Jiu, aranjamente nunti Targoviste, aranjamente nunti Calarasi
Aranjamente nunti - Nunta Eco
Iata la ce trebuie sa va ganditi:
1. Cat mai central. Alegeti o locatie cat mai aproape de cei multi invitati. Asta inseamna mai putin timp pierdut cu transportul, mai economic, mai putin combustibil care sa polueze atmosfera.
2. Invitati grupati. Rugati-i pe oaspetii Dvs sa se grupeze in masini ca sa mearga impreuna de la hotel la receptie, ca sa nu creeze un fiasco total in parcare, cazul in care ar lua fiecare masina lui.
3. Ceremonie si receptie in acelasi loc. Daca se poate, locatia de ceremonie si cea de receptie sa una si aceeasi sau in imediata apropiere, in asa fel incat sa se evite totii timpii pierduti cu transportul, asteptatul oaspetilor, costuri suplimentare inutile.
Organizatorii de evenimete vor fi prezenti si daca sunt necesare schimbari rapide de décor( transormat aisle-ul in ring de dans , si altele, le pot face cu usurinta).
4. Certificare calitate.Verificati certificarile de calitate ale utilitatilor unde a avea loc receptia si ceremonia de nunta mai ales daca totul are loc in aer liber, in asa fel incat apa si energie sa fie perfect asigurate si chiar rezistenta cladirii daca nunta va avea loc atat in experior cat si interior.
5. O nunta verde! Casatorti-va la o ferma sau intr-o gradina botanica. Totul e natural, produsele snt mult mai sanatoase, numai e atata polare si decorul e unul rustic, eco si romantic !
Cateva dintre cele mai frumoase momente din filme in care EL o cere in casatorie pe EA
1. Love Actually .O poveste frumoasa in care bariera de limba nu a stat in calea personajului interpretat de Colin Flirth, Jamie Bennett si Lucia Moniz’s Aurelia: In ciuda faptului ca el vorbea doar engleza si ea doar portugheza, cei doi ajung sa se indragosteasca unul de altul dupa ce Jamie se retrage intr-o cabana la munte sa uite de o casnicie ratata. Ulterior o cere pe Aurelia in casatorie in fata familiei si a tuturor oamenilor din restaurantul unde acestia lucrau, intr-o portugheza de incepator. Asta nu conteaza insa pentru ca fata e impresionata de el, il iubeste si ii raspunde pe loc: DA!
2. Stepmom. O poveste draguta in care Isabel (Julia Roberts) e ceruta in casatorie de Luke (Ed-Luke Harris) care ii ofera un inel prins infasurat cu o sfoara de o bucata de lemn, si timid ii spune cateva cuvinte din inima care o cuceresc pe Isabel
3. Sweet Home Alabama. Melanie(Reese Witherspoon) este ceruta in casatorie de Andrew (Patrick Dempsey) in Tiffannys, deschis doar pentru ei, intr-o atmosfera extreme de intima si cocheta..Deh!
4. Walk the Line. O scena memorabila, in care Johnny Cash (jucat by Joaquin Phoenix) o incolteste din nou pe June (Reese Witherspoon ) si-i spune: ‘Te-am intrebat in 40 de feluri diferite acelasi lucru ..acum e momentul sa vii si tu cu alt raspuns... Te rog sa te mariti cu mine, June, esti prietena mea cea cea mai buna. Marita-te cu mine!’
5. Gone with the Wind.Cine poate uita scena in care Rhett o cere in casatorie pe Scarlett?
6. Friends. Sscena emotionanta in care sarcasticul Chandler dulce si sincer o cere in casatorie pe Monica sa se marite cu el, in apartamentul ei, plin de lumanari…
7. Sex and the City Doua momente frumoase, unul dramatic in care Carrie se treste singura si trista la altar pentru ca minunatul Mr Big se panicheaza in ultimul moment, si unul haios in care Harry o cere pe Charlotte.
Sunt filme din care te poti inspira, insa cel ma frumos este sa adaugi idei noi, originale, care sa transforme acest moment intr-unul cu adevarat magic!
10 idei de aranjamente nunti pentru o nunta stil Valentine's
E o zi frumoasa dar si contestata de unii care considera ca exista prea mult exhibitionism in a-ti exprima sentimentele sau ca e un moment fals creat din motive comerciale.
Indiferent de cati iubesc sau ignora aceasta zi, ea va fi sarbatorita mereu si multi romantici o vor alege ca o zi-pretext PERFECTA pentru a-si uni destinele.
Pentru inceput, gandeste-te la Sf Valentin si ce inseamna el pentru tine. Uita-te pentru inspiratie la propria ta poveste de dragoste – unde v-ati intalnit si ia cateva elemente de decor de acolo ca sa te inspiri si apoi sa le imprimi simbolic in povestea ta de acum.
2. Gaseste adevaratele culori
Valentine’s Day este sinonima din punct de vedere cromatic cu rosu sau roz. Depinde doar de stilul tau sa creezi ceva traditional rosu sau roz sau sa faci ceva neasteptat.
Poti alege alb sau negru de exemplu iar rozul sau rosul sa fie ca niste simple sugestii: o panglica subtire care sa inconjoare tortul sau cadourile de nunta.
Sau alegeti un contrast frumos: gen bleumarin-inchis cu un bej-cafenui.
3. Sigilati-o cu un un sarut!
Pentru o receptie mai putin formala, trimite-ti invitatiile de nunta cu un element vintage, sub forma unui sigiliu care sa aduca aminte de o veche scrisoare foarte importanta.
Poate fi un sigiliu- brosa sau un ribon de satin, efectul va fi la fel de vizibil si apreciat de invitati.
Si o carte de oaspeti ornata cu aceleasi elemente de aranjament ca si invitatiile unde prietenii va vor scrie impresiile si sfaturile lor.
4. Creati spatiu pentru romantism
Faceti risipa in aceasta zi de lumanari, matasuri lucioase pe mese si perne, frumos decorate.
Dau un aer romantic si relaxant. Daca cumva exista si un semineu pe aproape, e un motiv foarte bun sa-l aprindeti, mai ales daca e destul de frig in aceasta zi.
5. Creati o atmosfera de melancolie prin lumini
Folositi tonuri de roz sau rosu pentru a crea o atmosfera deosebita.
Nu puneti nimioare peste tot, deja sunt prea mult folosite ca motiv in aceasta zi, insa o inimioara formata din lumini, undeva in apropierea ringului ar fi interesanta.
Pentru un efect romatic-elegant alegeti o sala cu candelabre, adaugati sfesnice mari pe mese, cu lumanari inalte si pahare de cristal frumos incrustate.
6. Exprima-ti dragostea prin flori
Trandafirii sunt mereu cei mai 'curtati' pentru nunti insa acum e ziua lor de glorie maxima!
O zi romantica fara flori romantice nu are famec, asa ca bucurati-va privirile cu ei in acest moment solemn!
Daca nu vreti sa fiti un ‘clasic-romantic’, exista si alte flori ce exprima pasiunea la fel de bine ca si trandafirii: amaryllis, de exemplu, intr-o nuanta rosu-burgundy, impresioneaza prin maretia si indrazneala sa.
Calele rosii sau visinii sunt la fel de dramatice si elegante, mai ales daca vreti sa le alaturati unor stephanotis albe, care ofera un contrast deopotriva socant si inedit.
Cristalele si penele pot fi si ele prezente in aceste aranjamente de nunti, creand un efect nobil si bogat.
7. Toast pentru Dragoste
O nunta intr-o z de Valentines cere un toast pe masura care va reprezenta semnatura romantica a serii.
Sampanie sau un martini de ciocolata sunt doua optinuni binevenite, in pahare frumos ornate cu o dara fina de zahar roz sau rosu.
Daca adaugati si dulciuri pe bar in forma de inimioare, e foarte bine atat pentru efectul vizibil cat si pentru clubul iubitorilor de deserturi.
8. Mini-torturi de rasfat
In loc de un tort clasic sau tipic-Valentine ce va fi taiat in felii si servit fiecarui invitat, comandati pentru fiecare oaspete cate o prajitura cu aspect de tort, in tonurile aranjamentelor deja create in salonul de nunta.
Costa mai mult ce-i drept, da si efectul e pe masura!
9. Alegeti o muzica dulce
Alegeti o melodie foarte romantca pentru dansul mirilor si pastrati daca se poate acelasi ton pentru toata seara. Playlistul de nunta ati putea sa-l imprimati pe un CD micut si personalizat si sa-l oferiti cadou de nunta invitatilor.
Isi vor aduce aminte cu mare placere de nunta voastra la fiecare Valentine’s Day sau ori de cate ori vor sa asculte o muzica romantica.
10. Indulciti-va oaspetii
Pentru cadouri de nunta, o sugestie ar fi trufe de ciocolata cu un mesaj ceva de genul: ‘ Suntem indragostiti de venirea voastra la nunta noastra. Va multumim mult!’
Va fi un mesaj care ii va face sa zambeasca si sa aprecieze modul in care i-ati ‘integrat’ in aceasta frumoasa atmosfera de Valentines!
Teme aranjamente nunti
Lumanari de nunta
Ele reprezinta un element traditonal si in acelasi timp cultural, neexistand in multe tari in cadrul ceremoniilor de nunta.
Din punct de vedere bisericesc, religios, lumanarile aprinse simbolizeaza puritatea sufleteasca si puterea credintei, focul iubirii crestine si nadejdea luminii Dumnezeiesti.
Nasii sunt cei care le cumpara , ei fiind parintii spirituali ai familei nou formate, cei care ii vor sfatui si ajuta sa ramana fericiti impreuna, pe un drum frumos, dar nicidecum usor.
In timpul ceremonialului de nunta, lumanarile sunt purtate de o domnisoara de onoare insotita de un cavaler de onoare, acestia deschizand alaiul (daca mirii doresc o nunta cu domnisori de onoare). In cazul in care nu sunt domnisori de onoare, lumanarile sunt purtate de nasi. In drumul spre biserica, cei doi tineri care poarta lumanarile, sunt urmati de nas si mireasa, apoi nasa cu mirele, socrii mari, socrii mici si toti ceilalti participanti la cununia religioasa.
Aranjamente nunti pentru receptii
De obicei aranjamentele de nunti pentru salonul de receptie includ scaunele(huse si funde), mesele invitatilor si a mirilor (fete de masa decorative, naproane, elemente decorative, aranjamentele florale) , intrarea terasa(stalpi decorativi, cu lumanari si aranjamente florale) si...orice alta idee agreata de miri sau decoratori, imaginatia necunoscand limite si reguli!
Aranjamente nunti in functie de stilul de nunta:
- aranjamente nunti clasice
- aranjamente nunti moderne
- aranjamente nunti romantice
- aranjamente nunti boeme
- aranjamente nunti casual
- aranjamente nunti glamour
Aranjamente nunti in functie de tema nuntii: