Traditii de nunta

Cu siguranta nuntile sunt pline de traditii. Dar ai stat vre-odata sa te gandesti de unde vin atatea obiceie privind rochia miresei? De la purtarea voalului pana la aruncarea jartierei, iata sursa traditiilor.

Voalul

Voalul de nunta a evoluat de-alungul secolelor si semnifica tinerete, virginitate si modestie. Femeile romane purtau iarba galbena pe cand femeile vikinge se maritau cu casti in forma de schelet metalice. Multe mirese japoneze inca poarta traditionala tsuno-kakushi, o gluga alba care se presupune ca acopera coarnele.

Accesorii de pus pe cap

Accesoriile pentru cap sunt separate de voal. De-alungul timpului, de la primele mirese care purtau coronite din flori si plante in ziua in care spuneau da- obicei inca popular mai ales pentru nuntile in natura sau la mare- sunt multe optiuni pentru miresele din prezent. Miresele ortodoxe stiu ca le asteapta o ceremonie de incoronare in timpul careia le sunt puse pe cap coroane care sunt binecuvantate si sunt schimbate de 3 ori iar cand sunt scoase cuplul este deja casatorit. In mod similar, mireasa finlandeza poarta o coroana de aur pe care o pune pe capul domnisoarei de onoare in timp ce e legata la ochi. Se spune ca domnisoara norocoasa va fi urmatoarea care se v casatori.

Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru

Traditia ca o mireasa sa poarte ceva vechi (pentru continuitate), nou (optimism pentru viitor) si albastru (fidelitate, noroc si dragoste) in timpul nuntii provine dintr-un poem vechi englez. Ceva-ul imprumutat vine de la superstitia ca fericirea se transmite asa ca mireasa imprumuta de la o femeie fericita. Ceva albastru vine de la convingerea ca nuanta denota fidelitate, puritate si dragoste. Multe mirese isi considera rochia ceva nou, mai iata cateva optiuni pentru cele trei cerinte:

Ceva vechi- o mostenire de familie cum ar fi un sirag de perle, o batista din dantela, o agrafa sau o bijuterie.

Ceva albastru- jartiera, oja albastra la picioare, lenjerie

Ceva imprumutat- voal sau ceva pentru par al unei membre a familiei sau prietena, o bijuterie a mamei

Alte obiceiuri legate de noroc includ: coaserea unei sacose cu paine inauntru, o aschie de lemn, o bucatica dintr-o haina, o bancnota pentru a nu avea parte de lipsuri, saracie, foamete. Coaserea unei potcoave mici pe talia rochiei pentru noroc. Femeile din Grecia credeau ca daca poarta sub manusi un cub de zahar casatoria va fi dulce.

Jartiera

Aruncarea jartierei vine dintr-un obicei vechi englez numit „aruncarea ciorapului”. Oaspetii invadau camera miresei, ii furau dresurile si ii azvarleau pe rand. Cel care reusea sa ii azvarle pe nasul mirelui, urma sa se casatoreasca. La sfarsitul sec 14 acest obicei era foarte stimat iar mireasa era urmarita spre altar de hoarde de oameni care doreau premiul. In prezent mirele da jos jartiera de pe piciorul miresei si o arunca prietenilor burlaci.

Manusile

In timpul secolelor 18-19 manusile erau date drept marturii la nunta. Pana in 1960 acestea erau considerate necesare chiar si pe timpul zilei pentru domnisoarele manierate. In prezent eticheta spune ca este recomandat ca o mireasa sa poarte manusi albe ca simbol al gratiei, multe opteaza pentru folosirea manusilor pentru a intregi imaginea pe care o reprezinta sau pentru a transmite traditia. Efectul transmis atunci cand sunt pue=rtate la o rochie de nunta este clasic elegant.

Trena

Originar din Evul Mediu, trena indica rangul la curte. Cu cat era mai lunga trena cu atat mai mare era si rangul.

Inelul

Forma circulara a inelului simbolizeaza dragoste eterna. Aurul reprezinta frumusete , puritate si rezistenta. De ce sa porti inelul la al patrulea deget de la mana? Egiptenii credeau ca vena din acel deget era conectata direct cu inima. In ceea ce priveste piatra mare de pe inel miresele trebuie sa-i multumeasca arhiducelui Maximilian al Austriei si Mariei de Bungurdia. In 1477 el a oferit iubitei un diamant ca dar de logodna- primul inel de logodna cu diamant cunoscut.

Participanti imbracati identic

Tinerea spiritelor departe de cuplu este o tema care se regaseste in multe traditii. Daca participantii se plang ca trebuie sa poarte acelsai lucru spunele: domnisoarele de onoare se imbracau la fel ca mireasa pentru ca spiritele rele sa nu stie care e cuplul.

Nu aveti voie sa va vedeti inaintea ceremoniei

In timpurile cand casatoriile erau aranjate mirele si mireasa nu se vedeau deloc. Chiar si cand acestia au inceput sa se cunoasca inaintea casatoriei tot se considera ghinion daca mirele vedea pregatirile miresei deoarece acesta nu mai era pura si noua. Nici mireasa nu trebuia sa se vada. Se spunea ca daca isi vede reflexia in oglinda o parte din ea ramanea captiva in oglinda. In prezent multe cupluri pastreaza aceasta traditie, in special in America. Altii lasa precautia deoparte si petrec timp impreuna pentru a-si calma emotiile sau pentru a se bucura de nerabdare.