Ceremonii si traditii de nunta

Sunt frumoase, romantice si pastreaza in ele, peste ani amintiri evocatoare...

Ce traditii si stiluri de ceremonie insa sunt prezente in fiecare nunta, asta doar miriii decid in functie de personalitea lor, stilul nuntii si tema aleasa.

Cu mici exceptii ( biserica, unde conservatorismul impune traditii clare) restul traditiilor de nunta sunt optionale. Cine le pastreaza bine face iar cine nu le pasteaza la fel de bine face, pentru ca traditiile au valoare si frumusete doar daca mirii consimt asta in mod deplin.

Nunta are farmec oricum, si atmosfera sa de poveste este conferita sigur si de cateva elemente de traditie insa cel mai mult conteaza dragostea mirilor si comuniunea absolut speciala pe care o au cu prietenii in ziua lor speciala de toata bucuria reflectata pe fetele lor !

La fel de apreciata insa va fi o nunta absolut nonconformista pentru ca produce uimire si impresioneaza prin elemente inovative care reflecta curaj, inventivitate si bucurie de viata!

Iata cateva din traditiile de nunta practicate in toata lumea:

Cea mai cunoscuta este poate Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru

O traditie romantica pentru o casnicie reusita, ce isi are radacinile in Anglia secolului al ‘XIX-lea : ‘Something old, Something new, Something borrowed, Something blue’..

Ceva vechi aminteste de legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie, ceva care s-o ajute sa nu-si uite familia. De obicei este aleasa o bijuterie de familie pe care o mireasa o va purta in ziua nuntii sale.

Ceva nou ‘atrage’reusita si succesul de viata in viitor. In general rochia de mireasa este noutatea mult asteptata..

Ceva imprumutat reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita.

Ceva albastru semnifica prezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, e adesea un element discret, o batista sau un corsaj fin, in flori.

O alta traditie cunoscuta, de la care nu fac rabat nici cei mai nonconfirmisti este schimbul de verighete in ziua nuntii si purtarea verighetelor tot restul vietii.

Traditia vine din Egiptul antic, si se spune ca prin degetul inelar stang trece „Vena Amoris”, adica Vena Iubirii care duce direct la inima. Cu alte cuvinte inelul potrivit… pe degetul cel mai potrivit!

Verigheta este in mod traditional din aur, simbol al puritatii si al prosperitatii in acelasi timp..

In cazul miresei, verigheta ar trebui sa inlocuiasca inelul de logodna o data cu savarsirea casatoriei sau, dupa alte obiceiuri, mireasa le poate purta dupa nunta pe amandoua.

Aruncarea cu grau si orez reprezinta o traditie frumoasa ce isi are originea intr-un stravechi ritual pagan care consta in aruncarea de seminte/graunte peste tinerii casatoriti in ziua nuntii. Semintele semnifica forta si mai ales fertilitatea ce le vor fi astfel transmise simbolic.

De asemenea, gestul aruncarii are reputatia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui si a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales sa paseasca impreuna.

Alte traditii frumoase: barbieritul mirelui , jartiera miresei, ,gatitul miresei, hora miresei, furatul miresei, voalul miresei, aruncarea buchetului miresei, trecerea pragului….

Exista si traditii amuzante si inedite, gen englezii spun ca un paianjen prins pe o rochie de mireasa aduce noroc, o alta traditie din folclorul lor considera sambata cea mai ghinionista zi de casatorie, sper deosebire de miercurea cand cred ei e ziua 'fericirii'...Hindusii cred ca ploaia aduce noroc i ziua nuntii iar in Finlanda mireasa trebuie sa mearga prin vecini , alaturi de un om in varsta casatorit si sa primeasca daruri intr-o fata de perna...

Sunt multe traditiile , toate sunt frumoase, au o simbolistica bogata , asa ca avem ce alege si putem sa le imbinam asa cum simtim pentru a crea momente deosebite si mai ales apoi amintiri memorabile…