Lumanari de nunta

Lumanarile de nunta reprezinta un simbol spiritual al luminii divine ce va calauzi pasii celor doi miri pe cararea vietii, si de aceea li se acorda o importanta deosebita inclusiv estetic, fiind ornamentate cu aranjamente flori in ton cu tema si stilul nuntii.

Ele reprezinta un element traditonal si in acelasi timp cultural, neexistand in multe tari in cadrul ceremoniilor de nunta.

Din punct de vedere bisericesc, religios, lumanarile aprinse simbolizeaza puritatea sufleteasca si puterea credintei, focul iubirii crestine si nadejdea luminii Dumnezeiesti.

Nasii sunt cei care le cumpara , ei fiind parintii spirituali ai familei nou formate, cei care ii vor sfatui si ajuta sa ramana fericiti impreuna, pe un drum frumos, dar nicidecum usor.

In timpul ceremonialului de nunta, lumanarile sunt purtate de o domnisoara de onoare insotita de un cavaler de onoare, acestia deschizand alaiul (daca mirii doresc o nunta cu domnisori de onoare). In cazul in care nu sunt domnisori de onoare, lumanarile sunt purtate de nasi. In drumul spre biserica, cei doi tineri care poarta lumanarile, sunt urmati de nas si mireasa, apoi nasa cu mirele, socrii mari, socrii mici si toti ceilalti participanti la cununia religioasa.