Ceremonia de nunta: Ceremoniile ortodoxe

Cu 12 sau mai mult luni inainte
Alege data si ora pe care o doresti. In functie de biserica ta, s-ar putea sa fie perioade din an, sau chiar din zi in care nu ai voie sa faci nunta. Ortodocsii nu au voie sa faca nunti in perioada posturilor dupa Paste si Craciun si cu o zi inaintea unei zile sfinte.
Alege o locatie si un preot oficiant
Afla care sunt cerintele bisericii referitoare la casatorie. S-ar putea sa ai nevoie de certificatul de botez.
Daca unul dintre voi nu este ortodox atunci intrebati preotul care sunt cerintele pentru casatoriile intre persoane cu credinte diferite si posibilitatea de a se converti.
Majoritatea bisericilor ortodoxe, nu permit recasatoria daca fostul sot inca traieste si fara a avea o permisie ecleziastica sau divort. Procesul poate fi lung si complicat, asa ca daca vreunul din voi are nevoie de acesta permisie, puteti incepe sa pregatiti hartiile de pe acum.
Cu 9-11 luni inainte
Intalneste-te cu preotul oficiant pentru a discuta structura ceremoniei si cerintele pentru casatorie. Preotul te poate ajuta sa alegi binecuvantari si lecturi pentru ceremonie.
Alege nasul care va deveni si nasul copiilor vostrii. Adu-ti aminte ca nasii trebuie sa fie membrii ai bisericii ortodoxe.
Intreaba preotul daca exista cerinte legate de vestimentatie cum ar fi acoperirea umerilor miresei.
Alege invitatii care vor participa la ceremonie si roaga-i sa faca onorurile. Asigura-te ca stiu ce implica acest lucru.
Alege coroanele pentru ceremonie.
Desi consilierea inainta nuntii s-ar putea sa nu fie ceruta, este recomandat sa va intalniti cu preotul vostru sa discutati anumite subiecte.
Cu 6-8 luni inainte
Poti face aranjamentele cu biserica ta daca tu si invitatii vreti sa va impartasiti in duminica dinaintea nuntii.
Consulta-te cu firma care se ocupa de invitatii, programe si carduri pentru locurile din biserica. S-ar putea sa doresti ca membrii familiei si prietenii sa aiba carduri pentru locurile din fata
Alege muzica si muzicienii pentru ceremonie. Corul canta imnuri de nunta ortodoxe. Preotul poate sa determine alegerea muzicii.
Cu 3-4 luni inainte
Gandeste-te la ce ai nevoie pentru ceremonie cum ar fi, flori, pahare de vin,piscoturi si lumanari.
Cu 2 luni inainte
Comanda programele ceremoniei daca planuiesti sa le folosesti. Aceste programe te ajuta pentru ca invitatii care nu sunt ortodocsi sa inteleaga spiritualitatea si simolistica nuntii.
Pregateste si trimite invitatiile.
Cu 3-4 saptamani inainte
Ai o intalnire finala cu preotul.
Finalizezi detaliile ceremoniei cu preotul.
Cu 1-2 saptamani inainte
Discuti ultimele detalii cu preotul si nasii.