Glosar despre cine este cine la nunta

inca nu ti-ai ales invitatii? Afla cine este cine si ce trebuie sa faca la nunta.
Cine ar fi stiut ca organizarea unei nunti poate fi mai grea decat regizarea unei piese de la teatrul Notara? Pentru a te ajuta la debutul regizoral, ti-am pregatit o lista cu personajele care trebuie sa faca parte din piesa nuntii tale. Tine minte ca majoritatea rolurilor pot fi jucate de oricare dintre sexe si de cate persoane doresti.
Cavalerul de onoare
Acest barbat are sarcina de a fi valetul mirelui (ajutor personal si sfatuitor) pe intregul parcurs al nuntii. Este consultant in materie de moda, maestru de ceremonii al petrecerii burlacilor si comandantul brigadei de prieteni a mirelui. Indatoririle lui sunt: imbracarea mirelui, ajutorul moral al mirelui pe parcursul ceremoniei si este faimos pentru abilitatile sale de a tine un toast si de a dansa.
Domnisoarele de onoare
Amice de incredere sau membrii ai familiei care sunt din anturajul miresei. Sunt echipa de sprijin si cele care ajuta mireasa sa organizeze nunta (trimiterea invitatilor, crearea marturiilor, organizarea petrecerii burlacitelor si altele). Ele mai trebuie sa faca pe hostessele si sa danseze pana nu le mai tin picioarele.
Cei care aprind lumanarile
La unele ceremonii crestine, copii intre 9 si 12 ani aprind lumanarile de la altar si le pun chiar unde sta mama miresei. Ei pot sa fie imbracati in culorile nuntii sau cu propriile haine.
Tatal miresei
Indatoririle tatalui pot include primirea invitatilor din afara orasului la hotel, coordonarea hartilor catre locatia receptiei, cautarea unor potentiale locatii, impartirea bacsisurilor staffului de la receptie si bineinteles sa danseze cu mireasa.
Tatal mirelui
Era obisnuit sa stea in umbra si sa n faca mai nimic dar in prezent si el are parte de actiune. Trebuie sa duca la bun sfarsit indatoririle printre care se numara toastul, dansul si in general treburi de barbat.
Hattabinul
Un termen musulman care desemneaza persoanele de sex masculin, prieteni sau familia mirelui, care il ajuta pe acesta sa se pregateasca pentru nunta. Un obicei printre musulmanii marocani este ca hattabinul sa o ceara pe mireasa in casatorie in numele mirelui.
Nasi
Indrumatorii si parintii spirituali ai cuplului, rolul nasilor este foarte important. Ei trebuie sa plateasca taxa preotului, sa tina toasturi, sa tina lumanarile in biserica si bineineteles sa danseze.
Cei care duce huppah
In nuntile evreiesti, persoane care sunt apropiate de miri (de obicei membrii ai familiei sau prieteni apropiati) tin huppah in timpul ceremoniei. Cel mai adesea sunt si membrii ai shushavim.
Domnisoarele de onoare si cavalerii de onoare juniori
Acestia sunt membrii tineri invitati (intre 9 si 16 ani). Ei sunt prezenti la toate evenimentele importante (mai putin petrecerile burlacilor 18+) si duc la indeplinire aceleasi sarcini ca si membrii seniori. Junioarele pot purta versiuni mai putin sexi ale rochiilor domnisoarelor de onoare iar juniorii pot purta costume ca cele ale baietilor mari.
Mama miresei
Mama miresei poate fi organizatoare nuntii, moderatorul listei invitatilor, hostessa la receptie, critic de moda si majoreta. Alte indatoriri pot fi gasirea traditiilor etnice si ale familiei legate de nunta, participarea la petrecerea de logodna si chiar cea a burlacitelor si dansatul pana dimineata la nunta.
Mama mirelui
Mama mirelui poate face oricare din responsabilitatile mamei miresei, daca doreste. Poate preveni conflictele si momentul ei de gratie este dansul mama-fiu.
Oficiantul
Preotul sau oficialul primariei care tine ceremonia de casatorie. Exemplele includ preotul, rabinul, primarul, etc.
Cei care tin trena
Copii de la 6 la 9 ani care tin trena pentru a se asigura ca materialul pluteste. Pot fi si baieti si fete.
Purtatorul inelului
Fata sau baiat, in varsta de 4 pana la 8 ani, tin o pernuta pe care sunt verighetele si le inmaneaza preotului in timpul ceremoniei.
Shushavim
Un termen evreiesc care descrie pe toti ce i apropiati miresei si mirelui care ajuta la organizarea nuntii. In multe nunti evreiesti nu exista invitati apropiati (domnisoare de onoare, cavaleri, etc) dar membrii shushavimului pot avea sarcini asemanatoare.
Vratimi
Cavalerii de onoare greci. Ei ajuta koumbaro-ul, sa duca la indeplinire anumite ritualuri si traditii.
PFI
Persoane foarte importante care pot ajuta la mici sarcini cum ar fi sa poarte trena, inelul, sau sa fie un guru al etichetei.