Filmarea nuntii: Glosar de termeni

Tehnologia video a avansat foarte mult in ultimii ani, asa ca este o idee buna sa inveti limbajul inainte de a te intalni cu cameramanul. Studiaza glosarul si in curand vei vorbi ca un profesionist.
Camera/filmare analoga
Odata era un standard al industriei, acum a mai ramas doar SVHS –singurul format video viabil pentru nunta. Acest format incepe sa devina depasit. Daca sunt pastrate corespunzator casetele video pot rezista in jur de 15 ani.
Filmare cu camera digitala
Camerele digitale, ultimul standard in tehnologia video, au caracteristici mult mai bune din punct de vedere al calitatii, decat cele analoge. Sunt si multi mai sensibile la lumina si nu necesita surse alternative de lumina. Efectiv, nu se pierde absolut deloc din calitatea filmarii cand se copiaza printr-un transfer digital, filmarea initiala (prin transferul analog, calitatea se reduce).
Digitizare
Procesul prin care se trasfera filmul video din camera in computer intr-un program de editare.
DVD
Pe lung -Digital Versatile Disc. Unii cameramani inscriptioneaza DVD-urile in studioul propriu, in timp ce altii se duc la laboratoare specializate. Unii cameramani includ DVD-ul in contract altii il ofera ca o optiune. Multe studiouri ofera versiunea „hollywood” pe capitole, unde fiecare segment din nunta este denumit si incadrad intr-un chenar. Astfel poti naviga mai usor la anumite sectiuni ale filmarii. Aavantajele principale ale unui DVD este calitatea ridicata a imaginii si abilitatea de a sari la orice sectiune a discului fara a derula inainte si inapoi.
DVE (Digital Video Effect)
Cunoscut ca efecte speciale, DVE-urile, includ alternari ale paginilor, blit electronic, inversare a imaginii, slow-motion, litere speciale, filmare alb-negru si sepia. Unele cupluri incearca aceste noutati in filmele de la nunta, altele nu.
Editare lineara
Editare a casetei video- caseta este scoasa din camera video si editata folosind mai multe ???(Video recorder). Si acesta tehnica nu mai este folosita datorita NLE, un program mai ieftin pe calculator de editare.

NLE sau Sistem de Editare Non-Linear
Se poate face aceasta editare folosind un computer. In general, editarea non-lineara iti permite sa fii mai creativ si modificarile nu necesita un efort mare. Deoarece acest tip de editare necesita transferul filmarii din camera video in calculator printr-un proces numit digitizare, dureaza mai mult decat editarea lineara.
Material brut
Filmare needitata. Unii cameramani ofera si materialul needitat clientilor ca parte din pachetul de servicii. Unii cer o mica taxa pentru acest serviciu.
Card video
Componenta a computerului care transforma filmarea de pe camera in imagini digitale si apoi in format pentru caseta video.
Filmare HD
High Definition Television (HDTV) isi castiga increderea si este viitorul industriei. Echipamentul este inca foarte scump pentru ca studiourile si consumatorii sa le poata cumpara dar devine incet din ce in ce mai disponibil. Principalul beneficiu al HDTV este faptul ca rezolutia si detaliile cresc. Rezolutia medie la un VHS este de 240 DVD 430 si televiziunea standard 530. HDTV ajunge la 1080 imaginile HD sunt uimitoare. Din ce in ce mai multe studiouri ofera acest serviciu HD ca o optiune la traditionala filmare.