Furnizori de nunti: Foaia cu bacsisuri

Avand atatea cheltuieli pentru nunta, maruntisul se aduna. Iata cativa furnizori carora trebuie sa le dai bacsis.
In timp ce te afunzi din ce in ce mai mult in economiile tale (sau ale parintilor) pentru atatea cheltuieli legate de nunta, bacsisurile iti pot da mari batai de cap. Ei bine, stai linistita deoarece daca taxa unui serviciu nu este trecuta intr-un contract, nu esti obligata sa dai bacsis nimanui.
Oricum, nu poti ignora faptul ca unii furnizori asteapta totusi anumite atentii care te fac sa te gandesti la multe scenarii pentru fiecare furnizor. Cateva reguli generale: Nu da bacsis patronilor ci doar angajatilor (desi ar trebui sa-i dati si lui in cazul in care serviciul va intrece asteptarile); ofera bacsis furnizorilor care ofera servicii exceptionale; biletelele de multumire sunt mereu apreciate. Desemneaza responsabilitatea unei persoane de incredere cum ar fi organizatoarea, un parinte sau cavalerul de onoare. Afla „cat se da” fiecarui furnizor.
Organizatoarea nuntii
Majoritatea organizatorilor de nunti nu se asteapta la nimic. Totusi daca a facut o treaba grozava, poti mereu sa oferi ceva pentru apreciere. Nota: Multumiri care nu includ bani cum ar fi cateva fotografii profesioniste de la nunta pentru portofoliul organizatorului inseamna foarte mult). Aproximativ 50% dintre organizatorii de nunti dau bacsis organizatorilor, mai ales aceia care au nunti opulente.
Protocol: Optional
Cand sa dai bacsisul: Mireasa ar trebui sa inmaneze plicul la sfarsitul receptiei, sau, ar trebui sa trimita biletele cu multumiri sau fotografii dupa luna de miere.
Stilista si makeup artistul
Acesta este un domeniu unde o atentie este mereu asteptata. Poti da un bacsis intre 10 si 20 % din nota de plata si poti sa-i dai chiar mai mult daca ai trecut printr-o criza cum ar fi faptul ca domnisoara de onoare a vrut sa-si refaca toata coafura pe ultima suta de metri.
Protocol: Este asteptat
Cand sa dai bacsisul: Cand isi termina treaba
Curierul cu articole de nunti si personalul care se ocupa de asamblare
Poti da sume mici persoanelor care aduc produse importante la locatie (tortul de nunta, flori sau sistemul de sunet). Daca este nevoie de multa munca pentru a aduce multe echipamente (cort, mese, scaune) si muncitorii merita bacsis.

Protocol:Este asteptat
Cand sa dai bacsisul: lasa plicuri cu bani cu o zi inainte managerului locatiei.
Preotul
Daca preotul este afiliat unei sinagogi sau biserici, de cele mai multe ori ti se cere sa faci o donatie acelei institutii.
Protocol: Este asteptat (in functie de preot)
Cand sa dai bascisul: Majoritatea taxelor sunt cerute inaintea ceremoniei dar nasul va trebui sa mai plateasca cateva si la sfarsitul acesteia.
Fotograf
Nu trebuie sa dai nici o taxa decat daca fotograful nu este si proprietarul studioului.
Protocol: Nu este necesar, decat daca fotograful este angajat
Cand sa dai bacsis: La sfarsitul receptiei
Staff-ul receptiei de nunta
Acesta include coordonatorul locatiei si seful de sala. Daca nu este inclus in contract trebuie sa le dai o mica atentie.
Protocol: Este asteptat
Cand sa dai basisul: daca este inclus in contract il vei da la ultima rata de plata. In caz contrar roaga-ti tatal sau cavalerul de onoare sa inmaneze plicurile la sfarsitul receptiei.
Staff-ul locatiei
Cand vine vorba de barmani, chelneri, picoli, valeti sau persoane de la garderoba regulile sunt dictate de contract. Daca taxa acestui serviciu este inclusa in contract, poti da ceva in plus doar daca serviciul este exceptional. Daca nu este inclus, intreaba cu ceva timp inainte cate persone vor lucra la nunta ta si calculeaza un tarif pe persoana.
Protocol: Optional, bazat pe contract
Cand sa dai bacsisul: Desi in mod traditional bacsisurile sunt date la sfarsitul receptiei, poti sa le dai la inceputul evenimentului, pentru a-i incuraja pe toti muncitorii sa faca o treaba foarte buna.
Formatia sau DJ-ul
Chiar daca angajezi o formatie de 12 persoane sau un DJ, bacsisul este complet optional. Totul depinde de calitatea serviciului si cat de doritori sunt sa cante cantecele pe care le doresti. Nu uita nici de tehnicianul de sunet pe care s-ar putea sa-l aduca.
Protocol: Optional, totusi de preferat nu
Cand sa dai bacsisul: La sfarsitul receptiei.
Transportul
Verifica si in acest caz contractul deoarece de obicei este inclus. Daca nu este inclus, poti sa-i dai bacsis daca ajunge la timp sau daca nu se rataceste.
Protocol: Este asteptat
Cand sa dai bacsisul: La sfarsitul noptii sau dupa ultima cursa. Daca folosesti o alta conpanie pentru autobuzul cu invitati poti sa desemnezi un capitan care sa dea bacsisul sau aceasta datorie cade in sarcina cavalerului de onoare.