Ceremonia de nunta: nuntile catolice

Cu 12 sau mai multe luni inainte
Imagineaza-ti ceremonia de nunta. Ai vrea-o simbolica, scurta si draguta sau clasica, cu toate traditiile incluse?
Alege data si ora pe care o doresti. In functie de biserica ta, s-ar putea sa fie perioade din an, sau chiar din zi in care nu ai voie sa faci nunta. Nuntile formale sunt cel mai des tinute la pranz, in timpul liturghiei atunci cand ai disponibil si un cor. Un preot n-ar trebui sa tina slujbe in timpul postului de Craciun si a Postului Mare (Postul de Pasti).
Alege o locatie si un preot oficiant. Aminteaste-ti ca aproape toti preotii nu vor casatori cuplurile in afara bisericii. De fapt, in cele mai multe cazuri ceremonia trebuie sa aiba loc la parohia miresei. Cuplul s-ar putea sa aiba nevoie de permisie daca vor sa se casatoreasca in alta biserica.
Afla care sunt cerintele bisericii referitoare la casatorie. S-ar putea sa ai nevoie de certificatul de botez. Unele biserici cer si dovada comuniunii.
Daca unul dintre voi nu este catolic atunci intrebati preotul care sunt cerintele pentru casatoriile intre membrii unor credinte diferite si posibilitatea de a va converti.
Daca te casatoresti intr-o biserica roman-catolica nu te poti recasatori daca fostul sot inca traieste si fara a avea o anulare a primei casatorii. Procesul poate fi lung si complicat, asa ca daca vreunul din voi are nevoie de o anulare incepeti sa faceti hartiile de acum.
Cu 9-11 luni inainte
Intalneste-te cu preotul oficiant pentru a discuta structura ceremoniei si cerintele pentru casatorie. Preotul te poate ajuta sa alegi binecuvantari si lecturi pentru ceremonie.
Incepe Pre-Cana, programul pentru pregatirea inaintea casatoriei ceruta de catre biserica.
Intreaba preotul daca exista cerinte legate de vestimentatie cum ar fi acoperirea umerilor miresei. De asemenea intreaba de oricare alte reguli legate de ceremonie cum ar fi fara persoane care sa mearga spre altar sau daca este permis aruncatul obiectelor.
Alege invitatii pentru ceremonia religioasa si primarie. Biserica Catolica prefera ca domnisoara de onoare si cavalerul de onoare sa fie catolici (desi se poate ca doar unul din ei sa nu fie). Asigura-te ca stiu ce implica asta.
Daca unul din voi nu este catolic, intreaba preotul despre casatoriile intre religii diferite si daca exista posibilitatea de convertire.
Cu 6-8 luni inainte
Poti face aranjamentele cu biserica ta daca tu si invitatii vreti sa luati parte la liturgia de dimineata pentru a primi inpartasania inaintea nuntii.
Consulta-te cu firma care se ocupa de invitatii, programe si carduri pentru locurile din biserica. S-ar putea sa doresti ca membrii familiei si prietenii sa aiba carduri pentru locurile din fata.
Alege muzica si muzicienii pentru ceremonie. „Ave Maria” este cantecul traditional pentru nuntile catolice. Afla daca biserica poate sa-ti furnizeze interpreti.
Cu 3-4 luni inainte
Decide cine va lua parte la ceremonie. Majoritatea bisericilor permit membrilor familiei sa citeasca pasaje din Biblie in timpul ceremoniei.
Gandeste-te la ce ai nevoie pentru ceremonie cum ar fi covorul pana la altar, flori, pahare de vin si lumanari.
Inchiriaza o locatie pentru a repeta si finalizeaza lista invitatilor.
Daca te casatoresti intr-o biserica romano-catolica si doresti sa obtii binecuvantarea papala, contacteaza biroul diocezei locale. Ei iti vor trimite o cerere pe care va trebui sa o completezi si pe care trebuie sa o returnezi diocezei sau la o adresa din Roma (notata pe cerere). Informatiile cerute ar putea fi data ceremoniei si unde va avea loc, numarul de telefon si adresa preotului sau altele. Este o mica taxa sub forma de donatie care variaza in functie de dioceza. Va dura intre 6 saptamani si 2 luni sa primesti un raspuns.
Cu 2 luni inainte
Comanda programele ceremoniei daca planuiesti sa le folosesti. Aceste programe te ajuta pentru ca invitatii care nu sunt catolici sa inteleaga spiritualitatea si simbolistica nuntii.
Intreaba biserica despre publicatiile de casatorie (notificarea ca intentionati sa va casatoriti). In trecut acestea erau postate pe usa bisericii pentru a permite oricarei persoane cu motive solide sa impiedice nunta. In prezent aceste publicatii sunt incorporate in buletinele informative ale bisericii sau sunt anuntate in timpul slujbei de duminica.
Pregateste si trimite invitatiile. Daca esti ingrijorata ca aprozii nu vor sti unde vor sta invitatii de onoare, poti sa incluzi carduri cu locurile unde vor sta familia si prietenii. Invitatii vor putea da cardurile aprozilor pentru a li se indica locul unde trebuie sa stea. In caz contrar, asigura-te ca le faci cunostinta la repetitia de nunta.
Cu 3-4 saptamani inainte
Ai o intalnire finala cu preotul.
Finalizezi juramintele, binecuvantarile si alte detalii ale ceremoniei.
Trimiti invitatiile pentru cina de repetitie.
Cu 1-2 saptamani inainte
Discuti ultimele detalii cu preotul
Cu o zi inainte
Repeti ceremonia