Solutii de vis pentru cosmarurile nuntii

Nu conteaza cat de unit este cuplul, exista un razboi legat de nunta care va scoate mereu scantei: batalia pentru lista de invitati.
Este un lucru stiut: oamenii costa bani si locatiile pot gazdui doar un anumit numar de oameni. Combina problemele legate de bani si spatiu cu ce va impun parintii si deja aveti scena pregatita pentru o logodna exploziva. Ai grija, terenul este pavat cu mine explozibile. Faptul ca vrei sa inviti la nunta o prietena din liceu s-ar putea termina cu o batalie. In schimb evalueaza, negociaza, fa compromisuri si fi realista.
Povestea celor doua liste
Imagineaza-ti o lista. Nu te cenzura. In schimb, include toate persoanele pe care vrei sa le inviti. Apoi revino cu picioarele pe pamant. Numarul persoanelor va fi determinat de locatia evenimentului si de bugetul tau. Vor fi oameni care vor fi taiati de pe lista- este inevitabil. Pentru a te decide mai usor, separa invitatii care trebuie sa fie prezenti cum ar fi matusa ta sau nasul logodnicului. Ei vor fi trecuti pe lista A. Persoanele care nu esti obligata sa le inviti(nu ne referim la persoanele pe care nu le placi ci mai degraba la fosti colegi de lisceu, spre exemplu, peste care poti sari) trecele pe o lista B. Aceasta reprezinta persoane pe care le doresti la nunta dar nu le poti face oferta in prima runda de invitatii.
Ar trebui sa inviti cu 10% mai multi oameni decat doresti deoarece este foarte probabil ca 10-20% sa refuze invitatia. Daca refuza mai multe persoane decat ai anticipat atunci poti incepe sa inviti persoanele de pe lista B. Daca mai este o saptamana pana la nunta si crezi ca 200 de persoane vor veni garantat dar apar doar 192 nu te sfii sa suni alte persoane sa le inviti. Scuza-te pentru ca ii inviti atat de tarziu si fa-i o invitatie verbala din inima.
Amandoi va trebui sa va ganditi care dintre cunostinte sunt atat de importante incat merita sa fie martori la nunta.
Fa-i cunostinta cu prietenii parintilor
Mai exact cine este Maria Popescu si de ce este invitata la nunta? Te vei intreba de multe ori acest lucru. Deoarece traditional, parintii mirelui platesc si astfel au mana libera la trimiterea invitatilor. In prezent, cuplurile platesc pentru nunta dar tot sunt supusi cererilor parintilor de a invita anumite persoane.
Va trebui sa fiti respectuosi fata de familie si fata de viitorii socrii realizand faptul ca si ei sunt la fel de entuziasmati de nunta ca si voi. Ei vor sa-si impartaseasca fericirea cu prietenii si tu trebuie sa le onorezi aceste dorinte. Un plan posibil: daca doar voi doi platiti facturile dati-le ambelor cupluri de parinti un numar egal de persoane pe care le pot invita.
Unele cupluri care au un anumit buget ii lasa pe parinti sa invite cate peroane vor, in limitele capacitatii locatiei, dar ii roaga sa plateasca pentru acei invitati.
Politica legata de birou
Bineinteles ca discutia de la cafeaua de dimineata va fi despre cine a primit invitatia si cine nu. Daca lucrezi intr-o echipa de sase persoane, poti sa nu inviti lenesul care lasa munca lui sa fie facuta de altii.
Daca totusi lucrezi intr-un birou imens cu zeci de oameni lucrurile se complica. Eticheta spune ca daca te intalnesti cu o persoana de la birou si in afara lui si ii stii si numarul de acasa si il folosesti, atunci ar trebui sa inviti acea persoana. Este Ok sa inviti oameni apropiati si persoane cheie care te pot ajuta sa avansezi in cariera. In ceea ce priveste seful cel mare (sau sefii), alege superiorul cu care lucrezi cel mai mult. In majoritatea cazurilor ei vor refuza, vor nota generozitatea si iti vor timite un cadou. Si daca nu vrei sa se stie cine este invitat, ii poti ruga pe respectivii sa nu spuna nimic despre participarea lor la nunta.
Copiii
Nuntile cu multi copii pot fi grozave pentru unele cupluri si pot insemna iadul pentru altele. Este decizia ta. Totusi, daca vrei doar o receptie la care sa participe doar adulti, atunci trebuie sa stabilesti niste reguli si sa inviti copii peste o anumita varsta sau peste 18 ani.
Nu te poti decide sa inviti copii sau nu? Pe perioada zilei poti sa-i lasi sa participe. In primul rand sunt treziti atunci. Seara este deja altceva iar adultii, in general realizeaza ca este timpul lor sa se dezlantuie nu sa urmareasca pe cei mici pe ringul de dans sau sa le stearga mainile pline de glazura de la tort.
Daca invitatii fac din tantar armasar si ameninta sa ca nu vor veni fara copii lor, exprima-ti regretele dar spune-le ca nu ar fi corect fara de cei carora deja le-ai spus ca nu au voie cu copii (singura exceptie o reprezinta rudele foarte apropriate).
Finisarea
Deci ai urmarit toate aceste puncte de mai sus dar inca ai 300 de oameni si capacitatea salii este de 175. Desi te simti prost daca tai nume de pe lista, tu si logodnicul tau trebuie sa creati parametrii pentru a taia de pe lista care nu te vor face sa te simti oribil.
Va trebui sa va ganditi amandoi care dintre cunostinte sunt suficient de importante pentru a fi martori la nunta. Probabil ca nu este necesar sa inviti toata clasa din liceu mai ales daca nu i-ai mai vazut pe majoritatea de cand ai terminat liceul. Axeaza-te pe persoanele care sunt importante in viata ta acum si care vor fi inca 5 ani de acum incolo.
Nu trebuie sa inviti cuplurile cu care nu mai sunteti prieteni doar pentru ca ati participat la nunta lor. Cheia pentru a taia de pe lista este sa faci totul rapid si eficient pentru a usura durerea (ca si cum ai scoate un plasture).